Teadlased soovivad muuta rapsiseemne valgud söödast toiduks

Uus uurimusprojekt SEEDFOOD püüab luua uusi põhiteadmisi, mis lubaksid tulevikus valke toiduna kasutada. Projekt loodi Novo Nordisk Foundation Challenge Programme'ist saadud 56 miljoni Taani krooni (~ 7,5 miljonit eurot) suuruse toetusega ja seda juhib Kopenhaageni Ülikooli toiduaineteaduse osakond. Tänapäeval kasutatakse rapsiseemneid peamiselt rapsiõli saamiseks ning jääkainet valku kasutatakse tavalisel loomasöödana. Tähelepanu keskmes on see, et õli oleks võimalikult heas seisukorras ning see hõlmab sageli kõrgel temperatuuril protsesse, mis kahjustavad valku. Eesmärk on töötada välja õrnatoimelised meetodid, mis valku ei kahjustaks. Projekt algab 1. jaanuaril 2022 ja kestab kuus aastat.